Wat je moet weten over leasen

Lease nu een auto. Goedkoop auto leasen? Bij ons kan het. Leasen is de mode. Het zijn maar enkele van de vele slogans die je al eens hebt gezien of typische uitspraken die je hebt gehoord toen je langsging bij een leasemaatschappij. En gelijk hebben ze wel. Leasen is in en iedereen kan het ook doen. Vaak is leasen een oplossing als je niet meteen geld voor handen hebt om een nieuwe auto te kopen. Maar meestal zijn het bedrijven die hun werknemers een auto laten leasen. Vooral als die werknemers naar klanten moeten gaan. Maar wat komt er zo allemaal bij te kijken? Een overzicht.

Ook voor privaat gebruik

Als je een auto krijgt van de zaak mag je die meestal ook gebruiken buiten de werkuren. Dat is natuurlijk super handig. Zo heb je een leasecontract op zak waarbij alle kosten zijn inbegrepen (exclusief de benzinekosten) en mag je om de zoveel jaar een nieuwe auto gaan uitkiezen. Zo mag je altijd met de nieuwste modellen van een bepaald merk gaan rijden. Leuker kan haast niet. Natuurlijk moet je wel met iets rekening houden als je de auto ook privaat gaat gebruiken. En dat is met de bijtelling die niet altijd even gunstig is.

De bijtelling in het kort

De bijtelling is het bedrag dat opgeteld wordt bij je loon als je beslist om je bedrijfswagen ook privaat te gaan gebruiken. De bijtelling wordt dan verrekend bij je inkomstenbelasting. Afhankelijk van het type lease auto kan het percentage voor de bijtelling hoog of laag zijn. Alles hangt namelijk af van de CO2-uitstoot van je auto, en of je wel of niet met een diesel rijdt. Het percentage ligt tussen de 14 en 25 procent. Elk jaar worden de percentages van de bijtelling ook herbekeken.